KERANA DIRI KITA BEGITU BERHARGA

KERANA DIRI KITA BEGITU BERHARGA
BICARA TENTANG KITA

Followers

Monday, April 25, 2011

when a poverty knocks da door...


KN kembali lagi…

ape khabar orang yang berkenaan @ sesiapa yang singgah kat blog KN neh…hehe
di harap sihat semuanya...
yaaa...KN dah lame sangat tak update blog MYBATRISYA ni...
sampai ak3m pun cakap mcm tu...sorry ye ak3m...
dok ziarah blog KN tapi tak dapat hasil kat sini...hehe

*********************

Erm…hari ni KN nak share satu quote neh…:

“WHEN A POVERTY KNOCKS AT THE DOOR, LOVE FLIES OUT OF A WINDOW”


Ape pendapat korang sume bile baca jer quote neh…ape yang terfikir?

Ok, KN bagi contoh :

I
I
V

Sepasang suami isteri ni, loving couple lah kiranya…sangat loving nak hidup semati kononnyer la…tetapi, bila tiba masa tak de duit, huh….tak de dah la loving2 sume neh…ade yang sampai tahap nak bercerai…konon tak boleh tahan hidup susah…
Astaghfirullah
ape ni dik non…???
baru sikit ALLAH uji kita…
takkan sampai nak robohkan masjid yang telah di bina bertahun2…?


* ALLAH…takkan duga kita andai dia tau kita tak mampu…
DIA hanya menduga kita mengikut tahap kemampuan kita sebagai hambaNYA...

cuba fikir2kan…

Ok…tu contoh yang pertama…isu rumah tangga…

***************

Cuba renungkan kisah kedua ni plak…

Seorang ibu yang menganggap anaknya lombong emas…
faham tak maksud KN?
ERM…begini…...
seorang ibu yang semata2 nak telefon anaknya nak tanya :

"duit gaji dah masuk ker? Nanti kalau dah masuk jangan lupa bagi kat emak!"

Si anak pulak terkedu, dan berfikir…

pernah ke aku tak nak bagi duit kat emak…?


Cuba renungkan…antum semua pasti tau jawapan nyer kan?
tanggungjawab kita sebagai seorang anak terhadap ibubapa yang telah bersusah payah membesarkan kita dari kecil hinggalah menjadi seperti diri kita sekarang...

*****************

opppps....terlebih sudaaaa....

KN hanya nak sampaikan kat sini yang duit bukanlah semata2 tujuan kita hidup dan bekerja di muka bumi ini...
anggaplah bekerja itu satu ibadah...moga apa yang kita perolehi bukan sekadar hasil duniawi semata...

mungkin bagi sesetengah masyarakat sekarang, tanpa harta tiada lah bahagia...
siapa setuju sila angkat kening...haaaaaaa...

kalau lah betol..takkan wujud kata2 ini pulak :

biar miskin harta tapi kaya budi bahasa...
so...
wat say u??? hohoho
this is juz my 'bebelan' di kala bosan nyerrrrr...jgn ade plak yang terasa yer...hehe


anne*nak  kumpul manyak2 duit nak melancong...hehe

2 comments:

Abang Stalker said...

KN x ada shoutbox ke? :)

CiNtA SuFi said...

abg stalker nak shout kat sini yer? hehe...tak per....shout jer maner2, janji sebut nama KN...pasti KN muncul...heeeeee

...i L a L L i q a '...

~...Yang baik itu datangnya dari ALLAH...~